Recept på vår goda kyckling
Smaklig måltid
Kycklingklubba
Buffalostyle
4 1 h
INGREDIENSER
6-8 st kycklingklubbor
½ dl hela korianderfrön
½ dl hel svartpeppar
½ dl torkad hel fänkål
2 msk hel kummin
½ dl salt
½ dl torkad dragon
2 msk chilipulver
½ dl vitlökspulver
Gräslöksaioli:
2 äggulor
2 dl matolja
2 msk olivolja
Salt och peppar
GÖR SÅ HÄR:
Rosta alla hela kryddor i torr panna, låt svalna och mortlar dem grovt, blanda med övriga kryddor.
Krydda kycklingklubborna runtom och kör i ugnen på 175 grader eller på grillen tills innertemperaturen är 80-90 grader, fritera dem gärna efteråt så får de en riktigt knaprig yta.
Häll på tabasco efter smak och servera med en somrig gräslöks aioli.
Kycklingbröstfilé
PECORINOFYLLD KYCKLINGBRÖSTFILÉ MED KRONÄRTSCREME
4 1,5 h
INGREDIENSER
6 st kycklingbröstfiléer med skinn
40 g riven pecorinoost
30 g ruccolasallad
1 msk olivolja
12 st bambuspett
salladsblad och skott
Crème:
4 st inlagda kronärtshjärtan
1 tsk finhackad vitlök
0,5 dl crème fraiche
Mixa en slät sås av kronärtor, vitlök och crème fraiche i en mixer, smaka av med salt och svartpeppar. Lägg ut kycklingen och banka dem lätt. Salta och peppra filéerna, strö på ost och lägg en nypa rucola mitt på varje bit.
Rulla ihop dem och stick 2 bambuspett i varje filé, pensla med olivolja. Bryn kycklingen lätt i stekpanna och baka kycklingen färdig i ugn, ca 150°, tills innertemperaturen är ca 72°. Snitta de färdiga filéerna på mitten, mellan bambuspetten och servera med crèmen och en liten sallad.
Hel grillad kyckling
GRILLAD KNÄREDSKYCKLING MED PERSILADE-SMÖR
4 1,5 h
1 hel färdigkryddad kyckling
Caj P. Sprayglaze
100g smör
1 msk hackad vitlök
3 msk hackad persilja
1 msk pressad citron
Flingsalt och svartpeppar
GÖR SÅ HÄR:
Grilla den färdigkryddade kycklingen på medelhög värme. Spraya upprepade gånger med glazen, flera tunna lager blir bäst.
Vispa smöret fluffigt och vispa i de övriga ingredienserna. Smaka av med salt och peppar.
Servera kycklingen tillsammans med krispiga grönsaker och potatis.
Kycklingbröstfilé utan skinn
KYCKLINGSPETT ”TIKKA MASALA”
4 1,5 h
INGREDIENSER
600 g kycklingbröstfilé, utan skinn
Grillspett
2 små hackade gula lökar
100 g tikka masala currypasta
200 g tomat hackad
2 dl kokosmjölk
Koriander eller bladpersilja för garnering
GÖR SÅ HÄR:
Stek löken tills den blivit gyllenbrun. Rör ned currypastan, tillsätt sedan kokosmjölk och tomat. Låt såsen koka sakta i ca 20 minuter. Trä upp kycklingen på spett och krydda med salt och svartpeppar. Grilla dem knapriga och lägg upp på fat. Slå såsen över och garnera med hackad koriander eller bladpersilja. Servera gärna med saffransris.
Kycklingfilé med skinn
Cajunstyle
4 1,5 h
INGREDIENSER
4 st kycklingbröstfiléer med skinn
3 msk Tony Cacher’s cajun kryddmix
3 msk vetemjöl
3 dl ris, långkornigt
300 g hackade grönsaker, t ex paprika, blekselleri och majs
1 st gul lök, finhackad
0,5g saffran
6 dl kycklingfond
Sambal oelek
GÖR SÅ HÄR:
Blanda cajunkrydda och mjöl.
Panera kycklingen (ej skinnsidan) och låt vila en stund. Sautera lök och saffran i en kastrull, tillsätt riset och låt det bli glansigt.
Slå på buljongen och koka riset klart. Stek grönsakerna och tillsätt ris och sambal oelek, smaka av med vitlök samt salt & peppar. Stek kycklingen knaprig och servera med riset och en god cajun-sås, typ Tigersås.
Knäredsvingar Buffalostyle
Beräkna ca 6 st vingar/person som snacks, förrätt eller på buffébordet.
4 1 h
INGREDIENSER
Kryddblandning:
½ dl hela korianderfrö
½ dl hel svartpeppar
½ dl torkad hel fänkål
2 msk hel kummin
½ dl salt
½ dl torkad dragon
2 msk chilipulver
½ dl vitlökspulver
Gräslöksaioli (4 personer):
2 äggulor
2 dl matolja
2 msk olivolja
Salt och peppar
1 vitlöksklyfta
Gräslök
GÖR SÅ HÄR:
Rosta alla hela kryddor i torr panna, låt svalna och mortlar dem grovt, blanda med övriga kryddor. Krydda kycklingvingarna runtom och kör i ugnen på 200 grader eller på grillen tills innertemperaturen ligger på 80-90 grader, fritera dem gärna efteråt så får de en riktigt knaprig yta. Häll på tabasco efter smak och servera med en somrig gräslöksaioli.
Gräslöksaioli:
Vispa äggulorna och tillsätt oljan i en tunn stråle, smaka av med vitlök, salt och peppar. Blanda i hackad gräslök och en skvätt citron.
Kycklinglasagne
med spenat & gurkyoghurt
4 1,5 h
INGREDIENSER
Lasagne:
1 sats tomatsås
2 msk dijonsenap
2 dl crème fraiche
1 tärning kycklingbuljong + 1/2 dl vatten
200 g fryst spenat (tinad)
Salt, svartpeppar
600 g kycklingbröstfilé
200 g färska lasagneplattor
150 g riven västerbottenost
Olivolja
Gurkyoghurt:
500 g gurka
1 schalottenlök
2 dl matyoghurt
1 pressad vitlöksklyfta
1 näve färsk babyspenat
2 tsk honung
Salt, svartpeppar
GÖR SÅ HÄR:
Tomatsås:
1 gul lök, 2 vitlöksklyftor, 1 msk olivolja, 500 g krossade tomater, 1 tärning kycklingbuljong, 2 tsk rödvinsvinäger, 3 msk chilisås, salt och svartpeppar. Skala, hacka lök och vitlök. Fräs i olivoljan. Häll i krossade tomater, buljongtärning, vinäger och chilisås. Låt sjuda ca 15 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar.
Värm ugnen till 175 grader. Koka upp tomatsåsen och smaksätt med dijonsenap. Värm crème fraiche, buljong och spenat. Smaka av med salt och peppar. Skiva kyckling i tunna skivor , salta, peppra och stek lätt på båda sidor. Varva sedan plattorna med tomatsås, spenatblandningen, kyckling och osten i en ugnsform. Avsluta med tomatsås och ost. Baka i ugn ca 30 minuter.
Skala och skär gurkan i ganska stora bitar. Skala och skiva löken. Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.