Matilda Ewaldh

En ung stjärna på kockhimlen

Vår ambassadör Matilda Ewaldh – en bondtös från trakten.

För oss på Knäreds Kyckling är det viktigt att inspirera vår omgivning till bra kosthållning och träning. Att ta rygg på profiler som delar våra värderingar om ett sunt liv är därför helt naturligt. Det kan, som i det här fallet, handla om människor som genom hårt och målmedvetet arbete har presterat något fantastiskt. Något som kan inspirera andra att själva bli lite bättre och snällare mot sin kropp. Men det kan också var personer med en häftig inställning och en inspirerande historia i bakfickan.

De vi väljer att rikta strålkastarna mot har en minsta gemensamma nämnare. De är envisa. De är inspiratörer. Och de har lyckats! 

Låt oss få presentera Matilda Ewaldh.

ps. Har du eller någon du känner en historia som du vill dela med dig av? Då lyssnar vi gärna. Ta kontakt med oss här eller på sociala medier. Välkommen!

”Det hade varit roligt att någon gång driva en restaurang på ett lantligt ställe. Att få bjuda gästerna på god mat i en idyll med utsikt mot Hallandsåsen.”

Matilda Ewaldh, kock och matinspiratör

Matilda Ewaldh är en ung lovande kock med fötterna i den sydhalländska myllan. Bara 23 år gammal har hon redan ett par prestigefulla tävlingserfarenheter i sitt CV. Matilda blev Årets Unga Kock i Halland 2018 och fick ta emot ett stipendie av landshövdingen på Halmstad Slott. Året efter fick hon Malin Söderströms stipendium för kvinnor mellan 19 och 23 år och antogs som elev i det svenska kocklandslaget under tävlingssäsongen mellan april 2019 och februari 2020. 

Matilda arbetar som kock på restaurang Grano i Göteborg och kökschef vid Skärets Krog på Smögen som båda ägs och drivs av Thomas Sjögren, vinnare av Årets kock 2015. Under vintern 2020 kommer Matilda också att arbeta med julborden på Stora Hotellet i Fjällbacka. – Som kock är det inte ovanligt att vi får hoppa runt lite men det är ju bara kul, säger hon.

Från Kocklandslaget till Årets Kock-tävling, fast inte helt utan komplikationer.

Under våren 2020 anmälde hon sig, efter lite påtryckningar från sin chef Thomas, till tävlingen Årets Kock där hon till slut var en av de 24 som lyckades charma juryn och gå vidare. – Utan pepp från Thomas hade jag aldrig anmält mig, säger Matilda. Thomas som själv har tävlat i matlagning och även vann Kockarnas kamp 2018, är duktig på att pusha och hade det inte varit för honom hade jag inte vågat söka, säger Matilda. Sjukdom skulle dock sätta krokben för Matilda den här gången. 

Efter första kvaltävlingen fick Matilda problem med magen och det visade sig efter en tid att det var blindtarmen som spökade. I somras fick hon därför avbryta tävlingen och istället operera bort blindtarmen, vilket så klart kändes surt. Det skulle dock inte sluta med det utan i Juli månad, mitt under brinnande högsäsong för en kock i skärgården, blev hon Covid-19 smittad. Matilda var, bortsett från trötthet och bortfall av smak- & luktsinne, i princip symtomfri.  – Det var läskigt att tappa lukt och smak där i början. Under tre veckor kunde jag inte känna om det var surt eller sött i munnen, det var helt borta, säger hon. När jag väl var tillbaka på jobbet så dröjde det länge innan smak och lukt sakta började komma tillbaka och idag, tre månader senare, har jag bara fått tillbaka ca 70%.

Matilda lagar kycklingrecept till Knäreds receptsamling.

– Det är kul att läsa recepten som Knäreds Kyckling samlar in från sina kunder. Jag har alltid haft ett stort intresse i kyckling, speciellt låren eftersom köttet är så saftigt, men, man kan göra så mycket olika saker med kyckling, t ex grilla, confitera, steka, nattbaka, koka fond med mera.

Genom att kolla in vad folk lagar för rätter där ute i stugorna kan jag nog få en del inspiration. Jag provlagar och dokumenterar recepten jag väljer ut i en receptsamling så att alla Knäreds Kycklings kunder kan ta del av dem.

Har du ett recept som du vill dela med dig av? Skicka in det till info@knaredskyckling.se

Läs mer om receptinsamlingen här.

Matilda är en bondtös uppväxt i Ålstorp, en liten by utanför Laholm. Som liten tillbringade hon mycket tid tillsammans med gårdens mjölkkor och det är också hemifrån matlagningsintresset har sitt ursprung. Att laga mat tillsammans med föräldrarna och morföräldrarna blev snabbt en favoritsysselsättning och gjorde valet av gymnasieskola enkelt när den tiden kom.

Åren på Sturegymnasiet Restaurang & Livsmedel i Halmstad beskriver Matilda som roliga med en god sammanhållning bland eleverna och väldigt bra lärare som hon fortfarande har kontakt med. – Nuförtiden händer det att jag tar emot praktikanter därifrån. De här tjejerna och killarna är nitton år och brinner verkligen för det de gör. Vi brukar samåka från Halmstad upp till Smögen och de bor tillsammans med oss i tjänstebostäder som ställs till förfogande av arbetsgivaren under säsongen. Matilda har i efterhand kompletterat sina gymnasiestudier med en ekonomikurs för att ha lite bättre kött på benen. Att arbeta som källarmästare kräver kunskap i ekonomi och administration eftersom tjänsten även omfattar inköp, planering av menyer och beräkning av råvarukostnader.

Vad är roligast med att vara kock?

– Det sociala i att möta folk och kunna ge dem en bra upplevelse är vid sidan om själva matlagningen det roligaste med mitt yrke. Att bli utkallad från köket för att ta emot ett sällskaps applåder och lovord är ju bara så himla kul.

Vi svenskar är ju internationellt erkänt duktiga kockar men vi har ju egentligen ingen egen matkultur i det här landet. Våra kockars styrka ligger i kreativiteten att experimentera med smaker och rätter som vi lånar från jordens alla hörn. På Skärets krog visar det sig bland annat på vår lite speciella avsmakningsmeny som vi erbjuder under somrarna. Den har blivit väldigt populär.

Relationen till kyckling som råvara.

Matilda är ett stort fan av kyckling och väljer alltid närproducerade råvaror som första alternativ. Det bästa med Knäreds Kyckling, förutom att den är lokalproducerad, är att den håller så otroligt hög kvalitet till ett bra pris. Knäreds Kyckling säljs till en rad restauranger runt om i Sverige, framförallt i storstadsregionerna efterfrågas premium-kycklingen bland krögare. – Att få vara ambassadör och prata om Knäreds Kyckling är bara kul. Jag känner familjen Karlsson och vet att de jobbar hårt med allt från uppfödning till slakt för att få sin höga kvalitet, säger Matilda.

UTMÄRKELSER

Årets Unga Kock i Halland 2018

Malin Söderströms Stipendium 2019
Malin Söderströms stipendium är ett gemensamt initiativ från Team Manager Fredrik Andersson och Malin som var en av de första kvinnliga kockarna i Svenska Kocklandslaget. Huvudsyftet med stipendiet är att få in fler kvinnliga kockar och konditorer i laget och man vill också inspirera fler kvinnor att tävla i matlagning överlag.

Svenska Kocklandslaget 2019
Tack vare Malin Söderstöms stipendium fick Matilda möjlighet att vidareutveckla sina kunskaper tillsammans med Svenska Kocklandslaget och deras samarbetspartners fram till Culinary Olympics i februari 2020.

Tävlade i Årets Kock 2020
Valdes ut som en av 24 tävlande men fick avbryta efter första kvaltävlingen pga blindtarmsoperation.