Julia Engström är rankad bäst i golfvärlden, av tjejer i sin åldersgrupp.

Halmstadtjejen och Ringenäsjunioren Julia Engström var bara 13 år när hon vann den svenska Skandiatouren, nivå 3, och tog plats i det svenska damgolflandslaget. Det internationella genombrottet kom 2016 då hon vann Brittish Ladies Amateur Golf Championchip. När hon sedan provade att kvala in till Europatouren i december 2017 skrällde det till rejält. Efter de fem tuffa rundorna i Marocko knep hon en nionde plats vilket direkt gav Julia full spelrätt på Europatouren 2018. För att vara första kvalförsöket var detta ett helt unikt resultat och innebar att hon redan vid 16 års ålder blev golfproffs. Idag är hon rankad bäst i världen av alla tjejer födda på 2000-talet och blev “Rookie of the year” på Ladies European Tour 2018.

Golfproffs och pluggar på gymnasiet.

När nu Julia blivit 17 år har hon redan spelat fyra majors och är mer meriterad än Annika Sörenstam var i samma ålder. 2019 fortsätter spelet på Europatouren med siktet inställt på kvalet till LPGA-touren i USA till hösten. Golfen har blivit ett heltidsjobb samtidigt som hon pluggar för att bli klar med gymnasiet och ta studenten.

”Tillsammans med Aspero har vi gjort ett upplägg så att jag kan plugga på distans när jag är iväg på tävlingar och göra mycket av mitt vardagliga skolarbete på kvällarna istället. Jag vill verkligen fullgöra alla mina gymnasiekurser och tycker det är jätteviktigt att få träffa mina kompisar när jag är hemma. Men först och främst jobbar jag med golfen sex dagar i veckan, sedan går jag i skolan på min lediga dag”, berättar Julia.

Rätt mat är viktig för att kunna prestera.

Som golfproffs måste Julia Engström tänka på vad hon äter för att orka hålla sin intensiva träningsnivå. Hon känner sig inte särskilt stor i maten men försöker hitta en balans mellan proteiner, kolhydrater och bra fetter. Eftersom det är viktigt att hålla blodsockret på en jämn nivå finns det aldrig något godis i bagen under tävling.

Läs lillbrorsans kycklingrecept här

KYCKLINGWOK

2 portioner, woktid ca 10 min

Ingredienser
200 gr kycklingkött, t ex bröstfilé
2 tsk soja
1 tsk riven färsk ingefära (eller 2 krm malen)
1 vitlöksklyfta
1 bit purjolök
¼ paprika
1 morot
½ palsternacka
2 tsk sesamfrö
1 krm salt
1 msk sweet chilisås
Till wokningen: rapsolja

Gör så här

Blanda soja, ingefära och den pressade vitlöksklyftan i en skål.
2. Skär köttet i tunna strimlor och rör runt dem i skålen.
3. Ansa och skölj purjolöken och paprikan. Skär dem i skivor.
4. Skala, skölj moroten och palsternackan. Skär dem i tunna strimlor.
5. Värm upp wokgrytan (eller stekgrytan) på medelvärme.
6. Lägg ner sesamfröna och rosta dem i den torra grytan tills de har fått lite färg. Obs, rör hela tiden, rostningen går snabbt.
7. Häll över sesamfröna på en tallrik och ställ åt sidan.
8. Värm matfettet i grytan. Woka kycklingköttet i 3-5 minuter tills det är genomstekt. Rör om hela tiden.
9. Lägg upp kycklingköttet på ett fat vid sidan.
10. Woka grönsakerna och rotfrukterna under omrörning i 3-5 minuter.
11. Lägg tillbaka kycklingköttet.
12. Tillsätt salt, sweet chilisås och rör om tills allt är varmt.
13. Strö över rostade sesamfrön.
14. Servera med ris eller nudlar.

Möt en av våra ambassadörer, Julia Engström.

För oss på Knäreds Kyckling är det viktigt att inspirera vår omgivning till bra kosthållning och träning. Att ta rygg på profiler som delar våra värderingar om ett sunt liv är därför helt naturligt. Det kan, som i det här fallet, handla om kända atleter som genom hårt och målmedvetet arbete har presterat något fantastiskt. Något som kan inspirera andra att själva bli lite bättre och snällare mot sin kropp. Men det kan också var helt okända personer med en häftig inställning och en inspirerande historia i bakfickan. 

De vi väljer att rikta strålkastarna mot har en minsta gemensamma nämnare. De är envisa. De är inspiratörer. Och de har lyckats! 

ps. Har du eller någon du känner en historia som du vill dela med dig av? Då lyssnar vi gärna. Ta kontakt med oss här eller på sociala medier. Välkommen!

Julia Engström: “-Träna inte bara på rangemattan!”

17-åriga Julia Engström har golfen som sitt heltidsjobb. Det betyder schemalagd träning sex dagar i veckan om hon inte är iväg på en av de ca 22 tävlingarna om året. Men det handlar inte bara om träning på golfområdet, många timmar läggs också i gymmet. Där tränar hon allt från styrka och kondition till bålstabilitet, explosivitet och balans med sitt tränarteam. Allt för att ge både kroppen och golfspelet de bästa förutsättningarna.

Hur ser din golfträning ut?

”Jag står inte så mycket och slår på mattan på rangen. Min styrka är min sving och jag slår redan långt och rakt, med drivar som snittar 250 m. Det är inte där jag behöver förbättra mig. Därför lägger jag istället väldigt mycket tid på närspelet och puttningen. Bunker och svåra lägen är också viktig träning, så att man är beredd när de dyker upp ute på banan”, tipsar Julia.

Teamet gör det möjliga möjligare.

Runtom Julia finns ett team av personer som ser till att hennes golfkarriär kan fortsätta att utvecklas. Eftersom hon ännu inte är myndig följer mamma Jeanette med på alla resor och går med som caddie på banan. Därutöver har hon fem personer som hjälper till med olika delar av träningen, jagar sponsorer, anmäler till tävlingar, bokar hotell och ordnar allt praktiskt.

”Det är helt fantastiskt att ha teamet som stöd och att de har hittat sponsorer som valt att stötta mig ekonomiskt de närmaste tre åren, så att jag helt kan fokusera på min golf. Det kostar ju en hel del med anmälningsavgifter, resor, hotell och mat för mig och mamma. Men jag hoppas att jag kan ge tillbaka genom att spela bra. Förutom att tävlingarna är mycket större på Europatouren, märks det att det handlar om pengar. Det är ju mitt jobb nu och det gäller att spela bra för att få ekonomin att gå ihop. På tävlingarna i Sverige hängde alla spelarna mer ihop som kompisar. Här hänger alla med sina team istället, och de gör allt för att peppa och få en att slappna av för att kunna fokusera. Sedan ska man ju även klara av att hantera media, men det tycker jag bara är kul”, säger Julia med ett härligt leende.

FAKTARUTA

Skandia tour
Svenska golfförbundets nationella tour för juniorer, i tre nivåer. Nivå 3 = elit.
Skandia Tour bytte namn 2018 till Teen Tour med nivåerna: First, Future och Elite.

LET – Ladies European Tour – Europatouren
Professionella golftävlingar för damer som spelas framför allt i Europa. Räknas till världens näst största tour efter LPGA. Kvalificering behövs och för fortsatt spel krävs en plats bland årets 80 främsta spelare, baserat på sammanlagda poängresultat.

LPGA Tour – Ladies Professional Golf Association – USA-touren
Den äldsta idrottsorganisationen för professionella golfkvinnor i USA. LPGA är ansvarig för LPGA-touren, världens största professionella golftävlingar. Tuff kvalificering krävs och sedan prestation bland de 120 främsta för fortsatt spel.

Major
Samlingsnamnet på de största och mest prestigefyllda golftävlingarna. 

Ping
Ett varumärke på golfutrustning

Johan svingade en klubba med Julia Engström.

I somras när vår vd Johan skulle spela golf tillsammans med sin son Gustav på Skogaby Golfklubb sprang de på Julia Engström och hennes pappa Martin, som är kollega med Johans fru Cristine. Det slutade att de fyra gick ut en 18 hålsrunda tillsammans. Vad är oddsen att få spela match med golftjejen från Halmstad som är rankad som bäst i världen av alla tjejer födda på 2000-talet, och som under sitt första år på Ladies European Tour tagit en obestridlig plats som ”Rookie of year 2018”? Bästa golfminnet någonsin!

Bläddra gärna igenom bilderna från träningsrundan:

Läs Julias träningstips till Johan

Vilka golftips har du till vår vd Johan?

”Jag tycker Johan har en kraftfull och bra sving. För att öka procenten riktigt bra träffar behöver han sikta bättre med klubbhuvudet, det pekar för långt åt höger. Han hade också fått bättre slag om han placerar bollen i mitten av klubbhuvudet och inte vid klacken. Säkert hade några fler Ping-klubbor också gjort nytta”, skrattar Julia.

MEDLEMMAR I SVENSK FÅGEL