Jonas gick från överviktig 20-åring till en stark 22-åring som inspirerar andra att nå sina mål.

För att förändra en livsstil så krävs både målmedvetenhet och en stark vilja. Det är ingen lätt match att bryta gamla mönster och vanor som har suttit i sedan barnsben. Men det går. “Du kan alltid vända något dåligt till något bra” menar vår inspirerande ambassadör Jonas Ansgariusson. Jonas vet vad han pratar om, för det är precis vad han har gjort. Han har brutit sina gamla vanor och lever idag ett liv där hälsa och välmående spelar en viktig roll. Från en överviktig 20-årig kille som inte orkade hänga med på kompisarnas aktiviteter, till en stark 22-årig man som kan inspirera andra till att nå sina mål.

Jag kunde inte åka in till stan för att köpa en ny skjorta, för jag visste att ingenting skulle passa. Jag hade hört att kyckling är en bra proteinkälla. Så jag tänkte, varför inte bara äta kyckling?

Jonas Ansgariusson

30 kilo i viktnedgång under ett år.

För två år sedan fick han nog. Jonas var trött på att inga kläder passade. Han var trött på att vara killen som sitter kvar i båten när alla andra åker vattenskidor. Han var trött på att hans vikt begränsade honom från att leva livet fullt ut. Från ena dagen till den andra så hade 20-åringen bestämt sig, det var dags för en förändring. Med övervikt och dålig ämnesomsättning i släkten så förstår vi att Jonas inte hade de bästa förutsättningarna. “Genom disciplin och en stark envishet så klarar man allt, oavsett förutsättningar, du måste bara vara lite mer bestämd”, menar Jonas.

Rätt kosthållning är viktig för att gå ner i vikt.

För att gå ner i vikt är en sund kosthållning den viktigaste byggstenen och därefter kommer träning och motion, berättar Jonas. Till en början slopade Jonas kolhydrater helt, samtidigt som han började gå långa promenader. När promenaderna blev tråkiga så började han att springa, vilket är något som han har fortsatt med. Jonas nya livsstil gav resultat, han rasade i vikt. När resultat började visa sig så stärktes självförtroendet och Jonas började sätta upp delmål för att inte tappa motivationen.

Att kämpa mot ett mål är en berg- och dalbana som innebär både medgångar och motgångar. Jonas skrattar och berättar att kyckling faktiskt hjälpte honom när han hade en motgång. Han förklarar att efter den första tiden med hårdbantning och mycket motion så stannade allt upp, han såg inte resultat lika tydligt som han gjort i början. Jonas ställde sig frågan om hur han skulle gå vidare för att inte tappa drömmen om ett sunt liv ur sikte.

“Jag hade hört att kyckling är en bra proteinkälla. Så jag tänkte, varför inte bara äta kyckling? Jag åt en mättande frukost varje morgon men resten av dagen bestod bara av kyckling och grönsaker. En kycklingfilé till lunch och en kycklingfilé till middag. Självklart kunde jag äta någon frukt som mellanmål ibland, men inte mer än så. Denna metod körde jag på i två eller tre månader och det fungerade verkligen. “Kyckling mättar mycket bättre än en köttbit” säger Jonas. Vidare berättar han att denna metod fungerade otroligt bra under en kortare period, men för att orka leva ett sunt långt liv så är en varierad kost det bästa.

En kycklingfilé till lunch och en kycklingfilé till middag i tre månader. Kyckling mättar mycket bättre än en köttbit. Det här fungerade otroligt bra under en kortare period, men för att orka leva ett sunt långt liv så är en varierad kost det bästa.

Jonas Ansgariusson

Möt en av våra ambassadörer, Jonas Ansgariusson.

För oss på Knäreds Kyckling är det viktigt att inspirera vår omgivning till bra kosthållning och träning. Att ta rygg på profiler som delar våra värderingar om ett sunt liv är därför helt naturligt. Det kan, som i det här fallet, handla om människor som genom hårt och målmedvetet arbete har presterat något fantastiskt. Något som kan inspirera andra att själva bli lite bättre och snällare mot sin kropp. Men det kan också var personer med en häftig inställning och en inspirerande historia i bakfickan. 

De vi väljer att rikta strålkastarna mot har en minsta gemensamma nämnare. De är envisa. De är inspiratörer. Och de har lyckats! 

ps. Har du eller någon du känner en historia som du vill dela med dig av? Då lyssnar vi gärna. Ta kontakt med oss här eller på sociala medier. Välkommen!

Vardagen har successivt normaliserats efter drygt ett års hårdkörning. 

Idag bor Jonas i Halmstad med sin flickvän och de har båda ett intresse för träning och kosthållning. Målet som Jonas såg långt borta vid horisonten är uppnått, han lever ett sunt liv där vikten inte är något som begränsar hans vardag. Men resan är inte slut för det. “Resan fortsätter hela livet” , säger Jonas. “I och med att jag har en sämre ämnesomsättning så kan jag inte strunta i att tänka på kost och träning bara för att jag har nått mitt mål. Det gäller att hålla i den livsstil som jag har lyckats skapa och att inte tappa motivationen. Självklart är det lättare nu när jag märker hur bra jag mår och det har gett mig en stark tro på mig själv” . Jonas menar att det viktigaste är att hålla sig till en rimlig mängd och skapa en balans, både gällande mat och träning. Jonas jobbar som anläggare och därför krävs både styrka och ork. “Det är roligare att jobba nu när jag märker att jag orkar mer. Bara en sån sak som att ta sig ur sängen en tidig morgon är enklare idag” , säger Jonas med ett leende.

Den starka viljan och målmedvetenheten som du har är beundransvärd och inspirerande. Hur lyckas du kämpa vidare trots de uppförsbackar som finns på vägen?

För det första så har jag alltid gjort denna resan för min egen skull och inte för någon annans. Därefter kommer envisheten, om jag har bestämt mig för att nå ett mål så ger jag inte upp inte i första taget.

Jonas Ansgariusson

Jonas tips till den som vill förändra sin livsstil

  • Ta fram ett mål att kämpa mot
  • Var envis
  • Skapa delmål som hjälper dig att bygga upp ett självförtroende
  • Hitta en träningsform som du tycker om
  • Var noga med kosten
  • Hitta en balans mellan träning och kost

Läs Jonas kycklingrecept här

KYCKLING I UGN

2 portioner

Ingredienser
5 st kycklingfiléer, t ex bröstfilé
1 liter tärnade/skivade rotfrukter & grönsaker
2 st (200 ml) Lätt creme fraiche parmesan & vitlökssmak
Färska och/eller torkade kryddor efter egen smak

Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader
2. Lägg de tärnade grönsakerna i en ugnssäker form och ställ in i ugnen.
3. Fräs kycklingfiléerna i olja så att de får lite yta.
4. Lägg dem bland grönsakerna och häll över creme fraichen och kryddorna.
5. Ta ut när kycklingen har en innertemperatur på ca 72-75 och grönsakerna fått fin färg.
6. Servera med ris om du vill, Jonas kör utan 🙂